Kontrola u objektima za promet hrane na malo

Bez autora
Jun 06 2011

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede donela je Instrukciju o načinu i postupku sprovođenja službene kontrole u maloprodajnim objektima u kojima se rukuje sa hranom animalnog porekla na mestu prodaje krajnjem potrošaču. Objekti za promet hrane na malo ne treba da uvode Program analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka – HACCP, već samo dobru distributivnu i higijensku praksu. Kontrola veterinarske inspekcije biće u skladu sa zahtevima navedenim u Instrukciji i kontrolnoj listi, a koji će posebno naglašavati specifične vrste delatnosti, kapacitet i tržište na kojem se promet obavlja. Takođe, veterinarska inspekcija će u toku službenih kontrola upoznati subjekte koji posluju sa hranom na koji način da sprovode samokontrole kako bi bili sigurni da je hrana koju stavljaju u promet bezbedna.

Kontrola u objektima za promet hrane na maloUprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede donela je Instrukciju o načinu i postupku sprovođenja službene kontrole u maloprodajnim objektima u kojima se rukuje sa hranom animalnog porekla na mestu prodaje krajnjem potrošaču.

Objekti za promet hrane na malo ne treba da uvode Program analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka – HACCP, već samo dobru distributivnu i higijensku praksu.

Kontrola veterinarske inspekcije biće u skladu sa zahtevima navedenim u Instrukciji i kontrolnoj listi, a koji će posebno naglašavati specifične vrste delatnosti, kapacitet i tržište na kojem se promet obavlja. Takođe, veterinarska inspekcija će u toku službenih kontrola upoznati subjekte koji posluju sa hranom na koji način da sprovode samokontrole kako bi bili sigurni da je hrana koju stavljaju u promet bezbedna. Pri tome se neće donositi rešenja niti kaznene mere, već će se subjekti edukovati kako da posluju u skladu sa dobrom higijenskom i distributivnom praksom.

Pored Instrukcije, izrađena je i kontrolna lista za veterinarske inspektore u kojoj su taksativno pobrojani važni elementi koji su obavezni za proveru i koja će osigurati jednakost u radu veterinarskih inspektora na svim nivoima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik